Четверг, 28.03.2024, 23:51
Вітаю Вас Гость | RSS

 

КЗ«Новосанжарська публічна бібліотека»

Новосанжарської селищної ради

Новий Сайт

 Календар знаменних і пам’ятних дат 2018 рік

Показник роботи
Дивись і вчись
Графік роботи

Вівторок- неділя

з 9:00 до 18:00

П’ятниця з 9:00 до 17:00

Вихідний: понеділок

Остання п'ятниця місяця

- санітарний день

тел. (05344) 3-10-14

Головна » 2021 » Январь » 27 » Голокост не можна забути
17:04
Голокост не можна забути

27 січня  відзначається Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту, який був встановлений у 2005 році спеціальною резолюцією ООН. Україна на державному рівні приєдналася до відзначення цієї міжнародної дати у 2012 році, хоч і була однією з шести країн -ініціаторів прийняття оонівського документа. Саме в цей день у 1945 році було звільнено в’язнів найбільшого нацистського табору смерті Аушвіц - Біркенау неподалік польського Освенціма.

Голокост – це нагадування про всесвітню трагедію, про масове вбивство євреїв у всіх європейських державах, це найтяжчий злочин проти людства.

Людство мусить не забувати про мільйони ні в чому не повинних євреїв і представників інших національностей, яких було знищено варварськими методами в роки другої світової війни.

Пропонуємо до вашої уваги бібліографічний огляд художньої літератури з даної теми "Голокост не можна забути", а також тематичні полички в Забрідчанській та Супротивнобалківській сільських бібліотеках.

Кузнецов.А. Бабий Яр [Текст] / Анатолий кузнецов- Київ: САММИТ-КНИГА; 2008. – 368ст.

Ця книга стала найголовнішою в його житті й водночас — найвідомішою в ХХ столітті книгою про Київ. Її видали у понад 40 країнах світу. «Бабин Яр» — документальний роман українського і російського письменника Анатолія Кузнєцова, заснований на спогадах дитинства автора. Роман складається з авторської передмови, вступної глави, та кількох десятків глав, об'єднаних у три частини. Перша частина розповідає про відступ з Києва радянських військ, катастрофи Південно-Західного фронту, перші дні окупації. Також у першу частину включена хроніка вибуху Хрещатика та Києво-Печерської Лаври і перших розстрілів євреїв у Бабиному Яру.

Бойн Джон Хлопчик у смугастій піжамі[Текст] / Джон Бойн; перекл. з англ. В. Шовкуна. – Львів: Видавництво Старого Лева, 2018.- 192с.  Дев’ятирічний Бруно разом із сім'єю переїжджає зі свого комфортабельного будинку в Берліні до нового дому у загадковому місці Геть-Звідси, де його батька призначають комендантом концтабору. Випадково він знайомиться з єврейським хлопчиком Шмулем, маленьким в’язнем. Між ними зароджується справжня дружба, яку, однак, розділяє колючий дріт. До чого можуть призвести різні погляди на світ, дивна логіка дорослих, а також сила долі й божевілля випадку? Про це і навіть більше розповідає дивовижна книжка «Хлопчик у смугастій піжамі». 

Кініллі, Т. Список Шиндлера [Текст] / Томас Кініллі; пер. з англ. Г.Яновський. -  3-тє. Вид. – Харків: Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2019.- 432с.

В основу роману лягли спогади в`язня краківського гетто, приреченого на смерть і врятованого Шиндлером. Успішний бізнесмен Оскар Шиндлер відкриває в Кракові фабрику з виготовлення посуду. Для нього євреї з гетто і табору Плашув — просто дешева робоча сила. Однак зовсім скоро він відчуває безмежну повагу та співчуття до своїх робітників. Коли людей з Плашува починають перевозити до Аушвіцу, Оскар за допомогою свого друга, Іцхака Штерна, складає список тих, кого він нібито бере на фабрику. До нього увійшли понад тисячу людей, приречених на смерть. Аби врятувати їх, Шиндлер не шкодував ані грошей, ані сил, ані часу.

 

Мащенко .Н. Дитя еврейское [Текст] / Николай Мащенко. – Київ: Лотос, 2007. -315с.  У своєму документальному романі Микола Мащенко розповідає історію народження і порятунку єврейської дитини в умовах тотального геноциду в часи Другої світової війни. На тлі жорстокість подій, що сталися в Бабиному Яру, яку просто неможливо уявити і осмислити, розгортається історія кохання між людьми, які за сценарієм жахливого часу були заклятими ворогами. Але справжнє почуття не визнає ніяких законів ...

Крадійка книжок [Текст] : роман / Маркус Зузак ; іл. Т. Вайт ; пер. Н. Гоїн. – Х. : Клуб сімейного дозвілля, 2016. – 415 с. : іл.

Болючі спогади своїх батьків-емігрантів про такі несумісні речі, як дитинство, війна й Голокост, сучасний австралійський письменник Маркус Зузак поклав в основу історії про маленьку дівчинку Лізель Мемінґер, яка в страшні роки Другої світової, навчившись читати за посібником гробаря, збагнула силу Слів і втративши все інше, вижила - завдяки лише цій силі. Твір побудований незвичайним чином – розповідь ведеться від імені Смерті, яка у автора є чоловіком. Смерть є досить розпливчастий образ, проте її присутність в романі відіграє важливу роль.. Роман розділений на десять частин, кожна з яких має власну назву. Заключна, десята частина, називається так само, як і сама книга – «Книжковий злодій».

 

Винничук Ю. Танго смерті: роман/ Ю. П. Винничук. – Харків: Фоліо, 2013. 379 с.

Події у новому романі Юрія Винничука розгортаються у двох сюжетних зрізах. У довоєнному Львові під час Другої світової четверо друзів – українець, поляк, німець і єврей, батьки яких були бійцями армії УНР і загинули у 1921 році під Базаром, – переживають різноманітні пригоди, закохуються, воюють, але за будь-яких катаклізмів не зраджують своєї дружби. Паралельно у наші дні відбуваються інші події з іншими героями. І не лише у Львові, але й у Туреччині. Проте яким чином обидві сюжетні лінії зійдуться докупи, довідаєтесь у несподіваному фіналі.

 

 Сховище [Текст] : щоденник у листах / Анна Франк ; пер. укр. М. Тупайла. – Х. : Vivat, 2016. – 384 с.

 Голокост очима підлітка. Щоденник 13-річної єврейської дівчинки, яка разом зі своєю родиною ховалася від нацистів на горищі будинку в окупованому Амстердамі. Зі світлинами з архіву Фонду Анни Франк (місто Базель).

 Моргун  Ф.Т. Сталінсько – гітлеровський геноцид українського народу [Текст] : Факти і наслідки / Ф.Т. Моргун . – Вид. Третє, скорочене. – Полтава:  Дивосвіт . – 2008 . – С. 288

У книзі Федора Моргуна « Сталінсько- гітлерівський геноцид українського народу. Факти і наслідки» показано з якими труднощами було прийнято в залі Верховної Ради України постанову про визнання Голодомору 1932 – 33 років геноцидом українського народу. Відомий письменник – публіцист Федір Моргун іде ще далі й розширює часові межі геноциду до масштабів першої половини кривавого ХХ сторіччя. Моргун Майстер публіцистичної прози із захоплюючими сюжетами, переконливо показує й доводить, що головна спроба геноциду українського народу –  це друга світова війна, натхненниками і організаторами якої виступили Гітлер і Сталін.

Забрідчанська СБ

 

Супротивнобалківська СБ

Переглядів: 133 | Додав: olvik95 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Block title

Пошук
Календар
«  Январь 2021  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Вхід на сайт

Хост

Нові Санжари © 2024