Пятница, 19.04.2024, 12:59
Вітаю Вас Гость | RSS

 

КЗ«Новосанжарська публічна бібліотека»

Новосанжарської селищної ради

Новий Сайт

 Календар знаменних і пам’ятних дат 2018 рік

Показник роботи
Дивись і вчись
Графік роботи

Вівторок- неділя

з 9:00 до 18:00

П’ятниця з 9:00 до 17:00

Вихідний: понеділок

Остання п'ятниця місяця

- санітарний день

тел. (05344) 3-10-14

Головна » 2020 » Май » 8 » Подвиг, що залишиться у віках
14:55
Подвиг, що залишиться у віках

8–9 травня Україна традиційно вшановує День пам’яті та примирення і День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939-1945 років. Події Другої світової війни вражають силою народного духу, величчю подвигу мільйонів людей, що піднялися на захист рідної землі.  Ця війна стала найбільш кривавою і жорстокою в історії людства.

Сьогодні ми віддаємо данину пам'яті всім, хто загинув на полях битв, під час бомбардувань, побував у полоні, концтаборах, чи просто зник безвісти у вихорі воєнного лихоліття.

Пропонуємо до вашої уваги  огляд творів з даної тематики, які знаходяться в фондах сільських бібліотек.

 

Україна в полум’ї війни 1941–1945 / П.П.Панченко [та ін.]. – Київ : Україна, 2005. – 560 с. : іл.

На основі аналізу фактичного матеріалу, нових архівних джерел автори розглядають найважливіші операції Червоної армії на території України, що суттєво вплинули на подальший хід Другої світової війни, значною мірою збагатили воєнне мистецтво.

Україна в Другій світовій війні: погляд з XXI століття. Історичні нариси / Ред. кол.: В. А. Смолій (голова колегії), Г. В. Боряк, Ю. А. Левенець, В. М. Литвин, О. Є. Лисенко (відп. ред.), О. С. Онищенко, О. П. Реєнт, П. Т. Тронько; Рецензенти: О. С. Рубльов, В. Ф. Шевченко. НАН України. Інститут історії України. - К.: НВП "Видавництво "Наукова думка, НАН України", 2011. - Кн. 2. - 943 с.

У виданні висвітлюється широке коло питань одного з найбільш драматичних періодів історії України – періоду Другої світової війни. На основі критичного аналізу вже опублікованих матеріалів і нових джерел, подається сучасне бачення мобілізаційних і режимних заходів радянського керівництва, стратегічних і фронтових операцій на території України, політики німецької та румунської окупаційної влади, повсякденного життя цивільного населення в умовах нацистського режиму, боротьби партизанів та підпільників у тилу нацистських окупантів, становища військовополонених, суспільно-політичних та соціокультурних процесів воєнної доби, стану радянської економіки в роки війни та відбудовний період, з’ясовуються долі жертв нацистських переслідувань, демографічні втрати українського народу в роки війни.
Видання розраховано на всіх, хто цікавиться минулим України
.

Левітас Ф. Друга світова війна: український вимір / Ф.Левітас. – Київ : Наш час, 2012. – 272 с.

 Книгу присвячено суперечливим сторінкам минулої війни. Спираючись на новітню українську, російську, англо-американську та німецьку історіографію, автор прагнув дати відповіді на найактуальніші питання Другої світової війни та розкрити роль і місце України в подіях 1939–1945 років.Видання розраховано на викладачів і студентів ВНЗ, учителів і старшокласників, а також на всіх, хто цікавиться новітньою історією України.

 Війна і міф. Невідома Друга світова / за заг. ред. О. Зінченка, В. В’ятровича, М. Майорова. – Харків: Книжковий клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2016. – 272 с.: іл.

За ті років, що минули від завершення Другої світової війни, чи ми дізналися всю правду про неї? Багато наших знань досі в полоні міфів, табу та пропаганди. У книжці – вибрані 50 сюжетів від 15 авторів. Робота істориків ґрунтується на довготривалих дослідженнях та опрацюванні розсекречених документів. Її результати свідчать: ці сюжети – міф. Дізнайтеся про них і ви.

 

Гончар О.Т. Щоденники [Текст] : у 3 – х т. : Т.І (1943 – 1967) / О.Т. Гончар / упоряд., підгот. текстів, іл. матеріалу  та передмова. В.Д.Гончар :[Худож. Оформ. М.С.Пшінки] . – К. : Веселка . – 2002. –С. 455 : іл.

Перший том « Щоденників» охоплює значний часовий період  - з 1943 року по 1967 рік, період, коли  вже були романи « Прапороносці» і « Собор»,  коли прийшли світова слава і все народне визнання та любов. «Щоденники» публікуються такими, якими вони свого часу вилилися з його душі. Вони писалися в різних умовах: на фронті і в полоні, у мандрах рідною землею і поза її межами, у рідному київському домі та в затишній, любій серцю письменника Кончі – Озерній. Записи дають глибше уявлення про автора як людину високого духовного заряду, людину щиру і принципову, патріота рідної України.

 Щоденникові записи часів війни : один нотатник де йдеться про полон письменника, другий період з 25 вересня 1943 року по 29 грудня 1944 року, з 4 січня по 9 серпня 1945 року. Закінчується Днем Перемоги 9 травня 1945 року.

  Людний Ф. П. Дорогами війни: [Текст] / Ф.П. Людний . – К. : Україна. 2005 .– С.420 : іл.

У книзі  учасника Великої Вітчизняної війни, орденоносця, краєзнавця, учителя історії Людного Ф.П. зібрано спогади ветеранів війни, нариси, біографічні матеріали про бойові і трудові шляхи багатьох фронтовиків, партизанів, підлітків – живих і полеглих уродженців переважно Кам’янського району на Черкащині.

Сабуров О. Відвойована весна [Текст] / О. М. Сабуров. - К. : Україна, 2008. - 736 с. 

У роки великої Вітчизняної війни Герой Радянського Союзу О.М. Сабуров командував партизанським з'єднанням, яке за завданням Центрального штабу партизанського руху здійснило рейд з Брянських лісів на Правобережну Україну і успішно діяло в тилу німецьких військ до січня 1944 року.

Моргун  Ф.Т. Сталінсько – гітлеровський геноцид українського народу [Текст] : Факти і наслідки / Ф.Т. Моргун . – Вид. Третє, скорочене. – Полтава:  Дивосвіт . – 2008 . – С. 288

У книзі Федора Моргуна « Сталінсько- гітлерівський геноцид українського народу. Факти і наслідки» показано з якими труднощами було прийнято в залі Верховної Ради України постанову про визнання Голодомору 1932 – 33 років геноцидом українського народу. Відомий письменник – публіцист Федір Моргун іде ще далі й розширює часові межі геноциду до масштабів першої половини кривавого ХХ сторіччя. Моргун Майстер публіцистичної прози із захоплюючими сюжетами, переконливо показує й доводить, що головна спроба геноциду українського народу –  це друга світова війна, натхненниками і організаторами якої виступили Гітлер і Сталін.

Забудь-річка [Текст] : роман : [Кн. 2] / Брати Капранови. – К. : Нора-Друк, 2016. – 543 с.

Назва роману походить від старого язичницького символу – Забудь-річки, що розділяє світ живих та світ мертвих. Саме така Забудь-річка протікає між поколіннями у кожній українській родині.Троє молодих людей завдяки долі потрапляють на війну під одним іменем – Степан Шагута. Комсомолець воює у дивізії «Галичина», син офіцера УНР – у Червоній армії, а польський жовнір – в УПА. Багато років по тому випадково зустрічаються двоє їхніх нащадків і між ними спалахує кохання. Герої ведуть родинне історичне розслідування трьох доль, які переплуталися і стали фактично однією потрійною долею – долею українця у Другій світовій війні.

Сховище [Текст] : щоденник у листах / Анна Франк ; пер. укр. М. Тупайла. – Х. : Vivat, 2016. – 384 с.

Голокост очима підлітка. Щоденник 13-річної єврейської дівчинки, яка разом зі своєю родиною ховалася від нацистів на горищі будинку в окупованому Амстердамі. Зі світлинами з архіву Фонду Анни Франк (місто Базель).

Винничук Ю. Танго смерті: роман/ Ю. П. Винничук. – Харків: Фоліо, 2013. 379 с.

Події у новому романі Юрія Винничука розгортаються у двох сюжетних зрізах. У довоєнному Львові під час Другої світової четверо друзів – українець, поляк, німець і єврей, батьки яких були бійцями армії УНР і загинули у 1921 році під Базаром, – переживають різноманітні пригоди, закохуються, воюють, але за будь-яких катаклізмів не зраджують своєї дружби. Паралельно у наші дні відбуваються інші події з іншими героями. І не лише у Львові, але й у Туреччині. Проте яким чином обидві сюжетні лінії зійдуться докупи, довідаєтесь у несподіваному фіналі.

Кокотюха А. Чорний ліс: роман. - Харків: Книжковий "Клуб Клуб сімейного Дозвілля". - 2015. - 304 с.
 У чорному лісі на Волині українці воюють відразу на три фронти: з німцями, росіянами та поляками. Головний герой — колишній міліціонер, зек, радянський диверсант — мусить розібратися в тому, хто друг, а хто ворог. У нього нині одна мета — зрозуміти, на чиєму боці правда, і відстоювати її зі зброєю в руках.

Кокотюха А.  Багряний рейд: роман / Андрій Кокотюха; передм. І. Патриляка. — Харків : Книжковий Клуб «Клуб Сімейного Дозвілля», 2016.-288 с.

Друга книга з циклу «Повстанська трилогія». Осінь 1944 року. Максим Коломієць, повстанський командир на псевдо Східняк, дістає завдання – з групою вояків пройти глибоким рейдом по Центральній Україні. Мета – створити на Київщині осередки збройного опору, аби згодом ударити радянську владу з тилу. Але чи готові жителі територій, котрі вимучені роками німецької окупації і залякані поверненням Червоної Армії, взяти зброю до рук та чинити опір? Коломієць має це з`ясувати. Починаєтся небезпечний рейд повстанців у глибокий ворожий тил…

Крадійка книжок [Текст] : роман / Маркус Зузак ; іл. Т. Вайт ; пер. Н. Гоїн. – Х. : Клуб сімейного дозвілля, 2016. – 415 с. : іл.

Болючі спогади своїх батьків-емігрантів про такі несумісні речі, як дитинство, війна й Голокост, сучасний австралійський письменник Маркус Зузак поклав в основу історії про маленьку дівчинку Лізель Мемінґер, яка в страшні роки Другої світової, навчившись читати за посібником гробаря, збагнула силу Слів і втративши все інше, вижила - завдяки лише цій силі. Твір побудований незвичайним чином – розповідь ведеться від імені Смерті, яка у автора є чоловіком. Смерть є досить розпливчастий образ, проте її присутність в романі відіграє важливу роль.. Роман розділений на десять частин, кожна з яких має власну назву. Заключна, десята частина, називається так само, як і сама книга – «Книжковий злодій».

Великим горем і болем відобразилася на житті людей Друга Світова війна. Сьогодні, як ніколи, усім нам, а особливо молоді, потрібна правда і пам'ять про цю війну, про покоління тих людей, які чесно і до кінця виконали свій громадянський  обов’язок, захищаючи нашу Батьківщину від загарбників, винесли на своїх плечах тягар після воєнної відбудови, виростили дітей і внуків – громадян України.

                                           

 

 

 

Переглядів: 279 | Додав: olvik95 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Block title

Пошук
Календар
«  Май 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Вхід на сайт

Хост

Нові Санжари © 2024