Пятница, 19.04.2024, 17:07
Вітаю Вас Гость | RSS

 

КЗ«Новосанжарська публічна бібліотека»

Новосанжарської селищної ради

Новий Сайт

 Календар знаменних і пам’ятних дат 2018 рік

Показник роботи
Дивись і вчись
Графік роботи

Вівторок- неділя

з 9:00 до 18:00

П’ятниця з 9:00 до 17:00

Вихідний: понеділок

Остання п'ятниця місяця

- санітарний день

тел. (05344) 3-10-14

Головна » 2016 » Октябрь » 12 » Сучасна концепція діяльності публічної бібліотеки. Завдання на наступний рік.
11:08
Сучасна концепція діяльності публічної бібліотеки. Завдання на наступний рік.

 

Із вступним словом «Організація роботи бібліотек на сучасному етапі» звернулася до присутніх  директор  ЦБС Нездойминога В. В., виділивши ключові завдання бібліотек системи на сучасному етапі:

Робота бібліотеки на сучасному етапі неможлива не лише без фондів і читачів, але й без нової техніки та новітніх технологій. На жаль, не всі бібліотеки забезпечені комп’ютерною технікою та мають можливості користуватись Інтернетом. Сьогодення вимагає комп’ютеризації та інтернетизації всіх сфер діяльності. Бо хто не володіє комп’ютером, не вміє «ходити» по Інтернету, той зупинився в своєму розвитку у вчорашньому дні й не має перспективи повної самореалізації в майбутньому. Це стосується не лише користувачів, а й самих бібліотекарів.

Стратегічним завданням бібліотеки стає створення комфортних умов для читачів, атмосфери неформального спілкування.

Щоб поставити роботу бібліотеки на належний рівень, має змінитись і сам бібліотекар, змінити своє ставлення до роботи і до себе особисто. Пам'ятайте, що успіх у роботі залежить від особистості кожного з вас.

 

Сучасний бібліотекар повинен володіти мистецтвом спілкування, бути компетентним у різних галузях знань, тримати в пам’яті різноманітну інформацію. Бібліотечна діяльність – це самовіддана та кропітка праця, без якої інформація, яка зберігається в бібліотеці, може залишитися незатребуваною.

Бібліотекарі мають бути загально підготовленими, володіти основами бібліотечної справи, орієнтуватись у нормативно-правовому просторі, мати гуманістичний світогляд, бути спрямованими на самовдосконалення, самонавчання, пропагувати загальнолюдські цінності, бути комунікабельними, принциповими, мати адекватну самооцінку, бути професіоналами своєї справи. Професійні й особисті якості бібліотекарів мають працювати на імідж бібліотеки.

Запорукою успіху роботи бібліотеки й забезпечення її ефективного розвитку є розуміння колективом бібліотеки таких основних питань:

якою є бібліотека сьогодні з усіма її сильними й слабкими сторонами,

якою її суспільство хоче бачити в майбутньому,

які можливості існують для реалізації мети  

що потрібно зробити для досягнення цієї мети.

Сучасні методи інформаційного обслуговування користувачів. /Бібліограф ЦРБ С. Материнко звернула увагу бібліотекарів на покращення інформаційної роботи бібліотек:

Звичайно ж інформатизація не обмежується придбанням бібліотеками комп’ютерів. Технологічна модернізація бібліотек призводить до глибоких суттєвих змін, а саме: бібліотеки завжди надавали документи у тимчасове користування, тепер же завдяки новим технологіям користувачі отримують документи у постійне користування. Тобто документ можна вивести на персональний комп’ютер, роздрукувати на принтері, відсканувати і стати власником його копії. Це вже принципово інший характер зв’язків у системі „користувач-документ”.

 Бібліотека повинна демонструвати свою необхідність у співпраці з органами влади. На жаль, це сприймається не скрізь і не відразу. Для цього необхідно прикласти чимало зусиль самим бібліотекарям, щоб бібліотеки виконували роль посередника між населенням і владними структурами, здійснюючи:

індивідуальне та групове інформування за запитами користувачів шляхом виконання тематичних та фактографічних довідок, підбору матеріалів за різними темами, збір матеріалів у тематичні папки. Співробітництво з органами місцевої влади допоможе бібліотекам підвищити свій авторитет серед місцевої громадськості.

Значущим напрямком роботи бібліотек залишається також забезпечення користувачів і всього населення інформацією з різноманітних сфер людського життя. Для цього слід використовувати прес-дайджести, тематичні папки, інформ-досьє, стенди, прес-папки.

Сучасні методи обслуговування користувачів - дітей / заступник директора ЦБС Г. Чернова Звернула увагу на головні аспекти і особливості масової та індивідуальної роботи з читачами- дітьми:

формування патріотичної свідомості;

формування правової культури, чіткої громадянської позиції,

бібліотека повинна бути центром гуманітарної культури для дітей

залучення дітей до читання

створення умов для розвитку здібностей дитини (клуби та гуртки за інтересами)

формування інформаційної культури підростаючого покоління

Організація дозвіллєвої діяльності сучасної бібліотеки. Нові форми і методи масової роботи./ методист ЦРБ Л.Бесараб звернула увагу на основні напрямки роботи у наступному році для успішної роботи бібліотек :

Сучасна бібліотека є важливим осередком культури, що безоплатно надає користувачам не лише інформаційні послуги, але й сприяє розвитку інтелектуального та творчого потенціалу особистості, організації спілкування, відпочинку та розваг.

Співпраця з органами державної влади та місцевого самоврядування. 

просвітницька робота публічних бібліотек .

Бібліотека як центр соціально-культурного розвитку регіону.

Бібліотечні акції та робота клубів за інтересами

Співпраця  з  громадськими організаціями, закладами культури , освіти  у просвітницькій та дозвіллєвій діяльності бібліотек.

Бібліотека – серце громади, центр громадського життя в регіоні. Заслуговує на увагу досвід співпраці з місцевими громадами та організаціями у просвітницькій та дозвіллєвій діяльності бібліотек – Драбинівської, Нехвороощанської, Соколовобалківської, Маячківської , Сухомаячківської та ін.

 

Прикладом успішної співпраці є співпраця Маячківської СБФ із шкільним колективом, колективом дитячого садочка, згуртування читацького активу для організації масових заходів (засідання клубу за інтересами «Казка на долонці»). Бібліотека є організатором разом із сільською радою усіх значних свят у своєму регіоні: дні села - Маячка, Губарівка,  Миколаївка, державних, календарних  свят. Не маючи інтернету у бібліотеці, бібліотекар Ірина Шелемба активно користується соціальними мережами - має свою сторінку в соціальних мережах, (facebook) де поширює новини про роботу бібліотеки.

Переглядів: 339 | Додав: olvik95 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Block title

Пошук
Календар
«  Октябрь 2016  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
     12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31
Вхід на сайт

Хост

Нові Санжари © 2024