Четверг, 18.04.2024, 05:48
Вітаю Вас Гость | RSS

 

КЗ«Новосанжарська публічна бібліотека»

Новосанжарської селищної ради

Новий Сайт

 Календар знаменних і пам’ятних дат 2018 рік

Показник роботи
Дивись і вчись
Графік роботи

Вівторок- неділя

з 9:00 до 18:00

П’ятниця з 9:00 до 17:00

Вихідний: понеділок

Остання п'ятниця місяця

- санітарний день

тел. (05344) 3-10-14

Головна » 2020 » Июнь » 22 » Війна спустошує наче полум'я
14:27
Війна спустошує наче полум'я

Ранок 22 червня 1941 року трагічною сторінкою увійшов у життя мільйонів українців.  Страшне слово «війна» увірвалося в життя людей.   День початку війни став в Україні історичним днем глибокої скорботи. Сьогодні навіть важко уявити скільки болю і горя, випало на долю минулих поколінь. Кожен раз в цей День ми згадуємо про тих, хто так і не повернувся з цієї війни, хто кров’ю і потом відстоював нашу перемогу, хто першим прийняв на себе цей страшний удар і про тих, чиї життя були покалічені і зруйновані страшною війною.

Ніхто не забутий! Ніщо не забуте!

Пропонуємо до вашої уваги добірку книг про Другу світову війну, про цей темний період історії, що залишив відбиток суму та героїзму на мільйонах людей, з долями та історіями яких ви познайомитесь на сторінках  цікавих книг.

Сер Вінстон Черчілль /1874–1965/ – один із найвідоміших державних і політичних діячів ХХ сторіччя, за час своєї політичної кар’єри встиг двічі побувати прем’єр-міністром Великобританії, водночас перебуваючи на посаді міністра оборони у найтяжчі для країн Британської співдружності часи Другої світової війни. Дуже важко, а то й неможливо переоцінити внесок Вінстона Черчілля у справу перемоги союзницьких військ над країнами Осі, адже, коли світ постав перед загрозою масштабної катастрофи, саме його мудра і виважена політика багато в чому зробила можливим створення альянсу країн-союзників, що у подальшому дозволило їм здобути перемогу над військами Німеччини, Італії та Японії. Водночас активна й успішна політична кар’єра Вінстона Черчілля дещо затьмарила у свідомості загалу його здобутки письменника і публіциста.

Книга «Злет і падіння Третього Райху» — це монументальне дослідження найнебезпечніших подій ХХ століття. Нині, коли після закінчення Другої світової війни минуло понад 70 років, нам здається неймовірною та загроза, яку несли у світ Гітлер і його імперія. Багаторічна робота з першоджерелами, особисті спостереження автора за підйомом нацистської Німеччини, 485 тонн документів від Міністерства закордонних справ Німеччини, безліч щоденників, записів телефонних розмов, ретельно збережених німцями, — усе це стало основою масштабної праці Вільяма Ширера. Поєднання особистих спогадів та історичних фактів вирізняє цю книжку з-поміж решти праць, присвячених історії нацистської Німеччини.
У другому томі Ширер проводить читача всіма віхами Другої світової війни: подає об’єктивну хроніку перших військових перемог і втрат, аналізує переломний момент у війні, описує «новий порядок», встановлений нацизмом, і з максимальною точністю доводить свою розповідь до падіння Німеччини у вогненну прірву.

«Змова диктаторів. Поділ Європи між Гітлером і Сталіним 1939-1941», Андрій Галушка, Єгор Брайлян

Історичні та художні книги про другу світову війну завжди привертали увагу читачів. І ця робота не стала винятком, адже на її сторінках міститься детальний аналіз процесів та подій, які призвели до трагедії Другої світової війни. Автори також представили детальну інформацію про хід війни протягом перших двох років.

Прочитавши цей твір, ви не лише дізнаєтеся про знакові та переломні моменти Другої світової війни, але і засекречені раніше факти про агресію СРСР проти сусідніх країн. Крім того, тут також названі можливі причини, які спонукали Гітлера розпочати війну.

«Вторая мировая война», Ентоні Бивор

Закордонні автори не так часто піднімають тему Другої світової війни у своїх творах. Однак відомий британський історик не просто поділився спогадами свого народу про той період часу, але і відкрив багато нових фактів.

Для написання книги автор використав безліч історичних джерел – це і листи з фронту, і публіцистика того часу, і мемуарна проза, і щоденники солдатів. Але головне, що Бивор зумів все це об'єднати. Завдяки чому ви будете читати не сухі документальні факти, а захоплюючі історії живих людей.

 

Документальні книги про Другу світову — це надзвичайно численні праці, які важко охопити  та навіть порахувати, проте наукові розвідки Макса Гейстінґса «І розверзлося пекло...» — це спроба розповісти та проаналізувати всі фрагменти Другої світової в одному томі. Спогади та карти різних сторін-учасників війни автор поєднав у дивовижно зрозумілий, приголомшливий подробицями військових кампаній твір. Події в  Польщі та вторгнення в Норвегію, Азійський фронт та облога Німеччини. Добре знання військових подій автор поєднав з фрагментами щоденників та спогадів різних сторін, що зливається у довершений твір.

«Зачарована Десна» — опоетизовані спогади Олександра Довженка (1894—1956) про його дитинство. Це своєрідний «міф» про дитячі роки, побачені з висоти життєвого досвіду, і чарівну Десну, на берегах якої автор виріc. Зі сторінок книги постають колоритні картини неповторного, часом драматичного життя людини того часу, звичаї народу, які не можна сприймати без захоплення і зворушення. У кіноповісті «Україна в огні» відображено початок Другої світової війни — один із найтрагічніших періодів, коли під тиском ворога війська відступали, залишаючи без захисту беззбройних людей. До збірки входять також оповідання «Ніч перед боєм» і «Китайський святий».

«Дружина доглядача зоопарку» - це не просто художній твір, а й справжній підручник з історії. В основі сюжету – реальна історія Варшавського зоопарку часів Другої світової війни. Власники зоопарку - подружжя Жабинських - ховали у вольєрах євреїв, виведених з гетто. Вони врятували близько трьохсот людей. Сміливість і відвага дружини доглядача зоопарку допомогла людям у ті надскладні воєнні дні. У книзі поєднано біль, страх, переживання із світлими почуттями. За мотивами роману було відзнято історичний військовий фільм, режисером якого стала Нікі Каро.  

Твори з даної тематики  знаходяться в фондах сільських бібліотек.

 

Переглядів: 183 | Додав: olvik95 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
Block title

Пошук
Календар
«  Июнь 2020  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930
Вхід на сайт

Хост

Нові Санжари © 2024